KOMSAS

NOTA UNTUK KOMSAS BAHARU.

KOMSAS TINGKATAN 1

10547425_692764174177135_8888407912040597431_n - Copy

kuingin tk

(NOTA BPK)

SEMUA NOVEL DAN ANTOLOGI :  NOTA KOMSAS T1

KOMSAS TINGKATAN 2:

NOTA BPK:

NOVEL

Untitled

  1. NOVEL JEJAK MONPUS
  2. NOVEL MENITI IMPIAN
  3. NOVEL MENUJU PUNCAK
  4. NOVEL SETITIK DARAH DI SEMANTAN

ANTOLOGI TINGKATAN 2 : BAIK BUDI INDAH BAHASA

2015-11-30_22.17.38[1] (1)

  1. Pantun empat kerat
  2. Syair Nasihat
  3. Sajak Dalam persekitaran kata-kata
  4. Sajak Kucari Damai Di sini
  5. Sajak Pada Sekuntum Mawar
  6. Sajak Roti
  7. Prosa Klasik Pelanduk Memijak Anak Memerang
  8. Cerpen Alif Sesat di Mekkah
  9. Cerpen Kasih Semanis Jala Mas
  10. Cerpen Talia dan Raksasa QadQad
  11. Drama Mahkamah

KOMSAS TINGKATAN 4:

10547425_692764174177135_8888407912040597431_n

NOVEL (NOTA LENGKAP) NOVEL JENDELA MENGHADAP JALAN

  1. NOVEL DI SEBALIK DINARA
  2. novel-jendela-menghadap-jalan
  3. NOVEL LEFTENAN ADNAN WIRA BANGSA
  4. NOVEL PANTAI KASIH

ANTOLOGI JAKET KULIT KIJANG DARI ISTANBUL

20141221082602

NOTA LENGKAP

  1. PUISI TRADISIONAL SYAIR BIDASARI
  2. PUISI TRADISIONAL GURINDAM DUA BELAS FASAL KETIGA
  3. SAJAK AKU MEMBACA LAGI
  4. SAJAK GELANGGANG
  5. SAJAK SANG GEMBALA KUDA
  6. SAJAK WWW.SIBERMERDEKA.COM.MY
  7. CERPEN KADUK, AYAM DAN RAJA
  8. CERPEN MUNSYI
  9. CERPEN JAKET KULIT KIJANG DARI ISTANBUL
  10. DRAMA BERKHIDMAT UNTUK NEGARA
  11. PROSA TRADISIONAL KEPIMPINAN MELALUI TELADAN

NOTA LENGKAP  :  NOTA LENGKAP ANTOLOGI JAKET KULIT KIJANG DARI ISTANBUL

KOMSAS TINGKATAN 5

2015-12-20 18.23.482015-12-20 18.29.402015-12-20 18.32.14bimasaktinovelkomsast5kelantan

NOVEL (NOTA BPK)

  1. NOVEL TIRANI
  2. NOVEL SONGKET BERBENANG EMAS
  3. NOVEL BIMA SAKTI MENARI
  4. NOVEL SILIR DAKSINA

NOTA LENGKAP : Nota Lengkap Novel Songket Berbenang Emas

ANTOLOGI SEJADAH RINDU

download

NOTA BPK

  1. GURINDAM BEBERAPA PETUA HIDUP
  2. SELOKA BERBUAT ISTANA ZAMAN DAHULU
  3. SAJAK ERTI HIDUP BERERTI
  4. SAJAK SEJADAH RINDU
  5. SAJAK KUDUP PERANG
  6. SAJAK PESAN LELAKI KECIL KEPADA GADIS KAMPUS
  7. PROSA KLASIK BURUNG TERBANG DIPIPISKAN LADA
  8. CERPEN CINTA AHMAD MUTAWAKKIL
  9. CERPEN GERHANA MANUSIA
  10. CERPEN HIPERTENSI
  11. DRAMA BUKAN GILA

NOTA LENGKAP : NOTA LENGKAP ANTOLOGI SEJADAH RINDU

MODUL PENGAJARAN KOMSAS TINGKATAN 5

  1. MODUL PENGAJARAN NOVEL SONGKET BERBENANG EMAS
  2. MODUL PENGAJARAN GURINDAM BEBERAPA PETUA HIDUP
  3. MODUL PENGAJARAN SAJAK PESAN LELAKI KECIL…
  4. MODUL PENGAJARAN PROSA KLASIK BURUNG TERBANG DIPIPISKAN LADA
  5. MODUL PENGAJARAN CERPEN AHMAD MUTAWAKKIL
  6. MODUL PENGAJARAN DRAMA BUKAN GILA

KOMSAS TINGKATAN DUA

Aspek Sastera Novel Di Sebalik Wajah_Zai

Modul Novel Di Sebalik Wajah_Star City Zai

Aspek Sastera Novel Erti Sebuah Pengorbanan

Modul Novel Erti Sebuah Pengorbanan_Seri Cempaka

Analisis Novel Lestari Bukit Menghijau_ zai

Modul Lestari Bukit Menghijau

Aspek Sastera Novel WIRA PERSONA AVATARI

Modul Wira Persona Avatari

ANTOLOGI : GEMA SEPI GADIS GENIUS

PUISI TRADISIONAL:

Pantun Nasihat (2 kerat)

Pantun Muhibah dan Perpaduan (4 kerat)

Pantun Agama (4 kerat)

Perang Saudara di Pahang

Syair Mendapat Gemala Naga

Syair Nasihat Penghujung Thamarat al

PUISI MODEN:

BURUNG-BURUNG PAGI

HARI GURU

KETENANGAN

PERSAHABATAN

SAJAK LAUT

WARKAH KEPADA GENERASI

PROSA TRADISIONAL:

HIKAYAT ANGGUN CIK TUNGGAL

HIKAYAT RAJA MUDA

HIKAYAT UPU DAENG MENAMBUN

HIKAYAT INDERAPUTRA

CERPEN:

Anak Penggunting Rambut

Capa Rengat

Dendam

Gema Sepi Gadis Genius

Maafku Pinta

Warkah Daripada Ibu

DRAMA:

Modul Drama Hemodialisis

Drama Hemodialisis

Drama Di Sini Bakti Bersemadi

Drama Inflakasta

————————————————————————–

TINGKATAN TIGA

ANTOLOGI HARGA SEBUAH LUKISAN  (NOTA LENGKAP)

ANTOLOGI HARGA SEBUAH LUKISAN

NOVEL

  1. NOVEL CEMPAKA PUTIH UNTUKMU
  2. NOVEL 6.20
  3. NOVEL MERENANG GELORA

————————————————————————–

TINGKATAN EMPAT

Novel AZFA HANANI:

SINOPSIS MENGIKUT BAB:

Ketika rakan-rakannya menumpukan perhatian terhadap pembelajaran Kimia, Azfa Hanani diburu rasa takut sekiranya namanya dipanggil pengetua kerana mencuri buku dari perpustakaan. Padanya, dia bukan bertujuan untuk mencuri sebaliknya hanya “meminjam” untuk mengulang kaji pelajaran kerana tidak mampu untuk membeli buku rujukan tersebut. Dia takut dibuang sekolah kerana perbuatannya mencuri, sekali gus namanya akan tercemar. Semua terjadi disebabkan kemiskinan keluarga pak long yang memeliharanya sejak kedua-dua ibu dan bapanya meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. Dia semakin takut apabila pengetua mahu menemuinya.

MUAT TURUN NOTA LENGKAP : NOVEL AZFA HANANI Sinopsis Bab Demi Bab

Nota lengkap (terkini) : AZFA HANANI

MODUL SOALAN NOVEL AZFA HANANI – MUAT TURUN

Nota Rujukan Novel Renyah

Novel Rujukan Novel PAPA… (akhirnya kau tewas jua!)

—————————————————————————————————————————

Anda juga boleh muat turun nota lengkap antologi HARGA REMAJA (Tingkatan 4):

NOTA LENGKAP ANTOLOGI HARGA REMAJA – MUAT TURUN

PUISI TRADISIONAL –

Pantun Empat Kerat (Budi)

Pantun Empat Kerat (Jenaka dan Sindiran)

Syair Definisi Orang Berakal

Syair Siti Sianah

Gurindam 12 Fasal yang Keenam

Seloka Emak Si Randang

PUISI MODEN (SAJAK)

Nota Rujukan Sajak Harga Remaja

Nota Rujukan Mengintai Ruang Insaf

Nota Rujukan Sajak Adat Sezaman

Nota Rujukan Sajak Di Perpustakaan

Nota Rujukan Sajak Mahsuri

Nota Rujukan Sajak Tiba Waktunya

PROSA TRADISIONAL :

Nota Rujukan Prosa Tradisional Pelayaran Y Penuh Peristiwa

Nota Rujukan Prosa Tradisional Merah Silu

Nota Rujukan Prosa Tradisional Khoja Maimum

Nota Rujukan Prosa Tradisional Hikayat Indera Nata

CERPEN :

CERPEN IBU DAN CEPER

CERPEN ISRAK

CERPEN MEMORI SEORANG TUA

CERPEN PEMAIN CATUR

CERPEN MELLISA

CERPEN BIARKAN SAMUDERA

DRAMA :

DRAMA GELANGGANG TOK WALI

DRAMA FORUM REMAJA 2020

DRAMA CEMPAKA BERDARAH

—————————————————————————————————————————–

KOMSAS TINGKATAN LIMA:

NOVEL:

Modul Pengajaran KOMSAS Novel Kembara Amira

Nota Rujukan Novel Kembara Amira  –  terkini tambahan nota persoalan dan perwatakan watak utama.

MODUL SOALAN NOVEL KEMBARA AMIRA – MUAT TURUN

NOTA LENGKAP KONSERTO TERAKHIR

Modul Pengajaran KOMSAS Novel Kabus Di Perbukitan

Nota Rujukan Novel Kabus Di Perbukitan

Modul Pengajaran Novel Sutera Dalam Lukisan

Nota Rujukan Novel Sutera Dalam Lukisan

ANTOLOGI : DIRGAHAYU BAHASAKU

NOTA LENGKAP DIRGAHAYU BAHASAKU – MUAT TURUN

PUISI TRADISIONAL:

Nota Rujukan Pantun Enam Kerat

Nota Rujukan Pantun Lapan Kerat

Nota Rujukan Syair Makna Riak

Nota Rujukan Syair Pemberontakan Patani

MODUL Pengajaran Komsas Puisi Tradisional Gurindam Tonggak 12

Nota Rujukan Gurindam Tonggak 12

Nota Rujukan Seloka Si Luncai

PUISI MODEN:

Nota Rujukan Sajak Pasar Perasaan

Nota Rujukan Sajak Kecek

Nota Rujukan Sajak Dirgahayu Bahasaku

Modul Pengajaran Puisi Moden Dirgahayu Bahasaku

Nota Rujukan Sajak Di Bawah Langit Yang Sama

Nota Rujukan Sajak Bangkitlah

Nota Rujukan Sajak Arkitek Kota

PROSA TRADISIONAL:

Modul Pengajaran Komsas Hikayat Langlang Buana

Nota Rujukan Hikayat Langlang Buana

Nota Rujukan Hikayat Daeng Upu Menambun

Nota Rujukan Hikayat Inderaputera

Nota Rujukan Hikayat Siak

CERPEN:

Modul Pengajaran Cerpen Pahlawan Buntung

Nota Rujukan Cerpen Pahlawan Buntung

Nota rujukan cerpen cerpen Hutan Rimba

Nota Rujukan Cerpen Idola

Nota rujukan cerpen Penangguhan

Nota rujukan cerpen Tanggar Amanat

Nota Rujukan Cerpen Pungut

DRAMA:

Modul Pengajaran Drama Tiang Cengal Dinding Sayung

Nota Rujukan Drama Tiang Cengal Dinding Sayung

Nota Rujukan Drama 1400

Nota Rujukan Drama Dato’ Onn

TINGKATAN 5 (Antologi Kerusi) :

PUISI TRADISIONAL

SAJAK

PROSA KLASIK

CERPEN

DRAMA


334 thoughts on “KOMSAS

    normi said:
    August 7, 2010 at 3:16 pm

    salam..maaf..boleh share tak bahan ni..tapi dah terambik dah.kalau x boleh nak pulangkan balik…normi..kulim

      Athirahsaad 98 (@AthirahSaad) said:
      February 3, 2012 at 10:06 pm

      blog ni amat membantu sya dlm mlaksanakan tugasan kerja .. terima kasih kpd pentadbir blog ini… dri sya student smk paya keladi

        lamanbahasa responded:
        February 5, 2012 at 9:01 pm

        Terima kasih Athirah. Teruskan usaha anda.

        sharifah syasya syahirah said:
        January 26, 2013 at 8:35 pm

        saya pun suka sangat ngan blog ini sbab saya dapat mencari maksudnya….

      Missz Sue said:
      February 22, 2012 at 8:08 pm

      terima kasih semua

        husna said:
        February 7, 2018 at 12:12 pm

        TERIMA KASIH KEPADA EMPUNYA BLOG…SEMOGA PAHALA SENTIASA MENGIRINGI ANDA KERANA MEMBERI ILMU YANG SANGAT BERGUNA

      Atirah Shobirah said:
      November 10, 2018 at 6:09 pm

      Kenapa nota novel bimasakti tak lengkap? Saya sangat memerlukannya! 🙂

    Eika said:
    November 3, 2010 at 8:24 pm

    salam..
    nota KOMSAS ini sangat membantu..
    nota tersebut tersusun dan lengkap..
    terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu dengan para pelajar..
    lebih baik seandainya terdapat nota KOMSAS untuk novel-novel dari negeri lain..

    TERIMA KASIH.. 🙂

    Perisai Utara said:
    January 4, 2011 at 10:30 pm

    Salam cikgu terima kasih bahan2 cikgu banyak membatu saya semoga cikgu terus sihat dan sentiasa dirahmati ILAHI ameenn

    dal said:
    January 14, 2011 at 10:00 pm

    TERIMA KASIH ATAS PERKONGSIAN BAHAN2 KOMSAS

    hafiez smkps said:
    January 19, 2011 at 7:04 pm

    time kasih…. sy qse smua nota cikgu ni lengkap dan padat… jadi time kasih ……

    Rujukan Komsas | Pendidik said:
    January 19, 2011 at 10:54 pm

    […] i. Laman Bahasa […]

    rahim said:
    January 24, 2011 at 1:34 pm

    salam.saya merupakan seorang guru yang baru posting di wilayah persekutuan.saya dikehendaki mengajar subjek bahasa melayu ting.1.nota komsas untuk ting. 1 ada tak?

    azaman said:
    January 25, 2011 at 11:57 pm

    assalamualaikum..terima kasih banyak-banyak..sedang mencari bahan untuk p&p tiba-tiba Allah tunjukkan blog ini ..teruskan usaha nurni ini ..semoga Allah memberkati..

    mama mia said:
    January 30, 2011 at 3:38 pm

    bagus…. kepujian…

    Jazeera Ezwani said:
    February 3, 2011 at 5:30 pm

    Terima kasih atas nota-nota yang diberi.Dengan nota-nota ini,saya dapat memahami gaya bahasa,plot dan sebagainya dalam setiap tajuk.tambahan pula,saya dapat menyiap kerja sekolah saya.saya amat menghargainya.sekali lagi saya mengucapkan terima kasih kepada encik yang sudi memberi nota-nota yang berguna.assalammualaikum..

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:51 pm

      W’salam.

        Chika Meyriska Binti Israil said:
        October 18, 2012 at 9:17 pm

        atas nota2 pak cik semoga saya berjaya dalam spm thn ni.. insyaallah…

        nasa said:
        July 15, 2013 at 7:55 am

        mohon share. t. kasih

    Nabila said:
    February 7, 2011 at 9:59 pm

    Terima kasih banyak-banyak!

    norshita shamsuddin said:
    February 10, 2011 at 8:21 pm

    terima kasih banyak-banyak.. saya akan gunakan nota yang saya download ini kepada anak murid saya sebaiknya.

    afifi jemat said:
    February 11, 2011 at 5:03 pm

    nice……………..and awesome blog………………….

    ikmal shahir georgetownboyz said:
    February 11, 2011 at 10:31 pm

    sungguh fantastic….!!!
    sya rsakan mcam xperlu lagi untuk beli buku rujukan…
    memadai dengan nota yang tersedia di blog ini…..
    trima kasih,tuan…!!!
    student almashoor llaki….

    oratorsleague said:
    March 9, 2011 at 10:56 pm

    Terima kasih… sungguh bermanfaat untuk rujukan guru

    Mohd Suffian Abdullah said:
    March 21, 2011 at 8:22 am

    Assalamualaikum Cikgu…Terima kasih atas usaha, kegigihan dan pengorbanan menyediakan nota-nota rujukan dan input-input berfaedah . Satu usaha murni yang pastinya memudahkan ribuan guru bahasa seluruh negara. Allah Maha Kaya sahajalah yang mampu membalas segala susah payah tuan. Saya doakan semoga Cikgu dan keluarga mendapat RAHMAT dan KASIH SAYANG di dunia sampailah akhirat atas budi baik. Salam perkenalan dari saya Mohd Suffian ,Papar Sabah.

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:49 pm

      W’salam. Amin. Amin. Amin.

        Zuliha said:
        February 2, 2016 at 8:45 pm

        Saya ucapkan ribuan terima kasih atas nota-nota cikgu sediakan. Moga cikgu mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat atas perkongsian nota ini. Saya mohon keizinan cikgu untuk saya gunakan bersama-sama pelajar saya. Terima kasih.

    blak said:
    May 2, 2011 at 11:35 am

    Top 1,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000…

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:48 pm

      Wow! Pakcik kayo…..

        jamaliah said:
        July 3, 2012 at 9:10 pm

        Terima kasih. sangat membantu saya untuk peningkatan p&p dalam kelas. Saya sarankan kepada pelajar saya membuka dan membaca laman bahasa di rumah masing-masing

        lamanbahasa responded:
        July 9, 2012 at 11:39 am

        Itulah yang semolek-moleknya cikgu.. terima kasih.

    hana95 said:
    June 9, 2011 at 2:42 am

    terima kasih.. sangat membantu

    Farina Aida said:
    June 16, 2011 at 2:24 am

    tahniah di atas usaha murni cikgu ini..nota ini bukan sahaja banyak membantu para pelajar tetapi juga banyak membantu guru-guru baru. saya harap cikgu teruskan usaha murni ini untuk membantu anak bangsa kita. hanya Allah yang mampu membalas jasa dan pengorbanan cikgu ini.

    Dinda Alys said:
    June 19, 2011 at 11:33 am

    terima kasih atas nota-nota yang disediakan. . . .

    wellz lyee said:
    June 28, 2011 at 9:18 am

    Salam,
    Sangat baik untuk dijadikan sebagai bahan rujukan untuk mereka yang benar-benar memerlukan dan untuk mereka yang mengambil calon persendirian dan mengulang exam adalah tepat untuk menjadikan ruangan ini sebagai rujukan.

    azura ahmad said:
    July 5, 2011 at 9:10 pm

    ada tak koleksi soalan2 komsas ting 4 dan 5

    Joyce James said:
    July 8, 2011 at 12:08 pm

    saye nak request nota untuk novel antologi Tingkatan 1 Kasut Kelopak Jantung… boleh tak?

    F.Torres said:
    July 26, 2011 at 8:35 pm

    saya suka blog ini……..
    ia memudahkan saya mencari maklumat…..

      C.Ronaldo said:
      July 26, 2011 at 8:37 pm

      hahahahaaaaa……….

        lamanbahasa responded:
        January 25, 2012 at 1:47 pm

        Hahahahahaaa…. sama-samalah kita hahahahaa.

    Chedz Kagurazaka said:
    August 2, 2011 at 9:32 pm

    Terima kasih, nota ini banyak membantu saya.

    Meera said:
    August 7, 2011 at 8:41 pm

    This is great. Thanks

    Mariam Mustafa said:
    August 16, 2011 at 2:51 am

    terima kasih!! sangat membantu utk P&P!!

    Shika_al~wanee said:
    August 26, 2011 at 3:20 am

    Alhamdulillah terima kasih cikgu
    Mudah untuk saya membuat rujukan
    dan rujukan ini sama dengan silibus yang diajarkan oleh guru saya

    Nurul said:
    September 3, 2011 at 2:09 pm

    info yg sangat brguna..tq

    kawanawak said:
    October 8, 2011 at 10:39 am

    blog ini sangat membantuu
    terima kasih 🙂

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:46 pm

      Terima kasih, kawanawak!

    Atikah Abdullah said:
    October 16, 2011 at 2:13 am

    Terima kasih banyak2 kerana bahan dalam ruangan ini banyak membantu sy dalam mendapatkan sumber yang authentic…teruskan uasaha murni Cikgu Din…

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:45 pm

      Sama-sama. Wah, hebat tu! Authentic!

    StuFo5 said:
    November 5, 2011 at 2:09 pm

    Kenapa tidak ada rujukan/nota untuk Novel Melunas Rindu tingkatan 4?

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:45 pm

      Belum ada lagi. Bolehlah kongsikan nota kalau tuan/puan ada nota-nota yang menarik. E-melkan kepada saya. terima kasih.

    ara said:
    November 13, 2011 at 3:10 pm

    tengskiyu so much

    tima kasih cikgu said:
    December 3, 2011 at 5:06 pm

    terima kasih cikgu.. kerana tlh mmpermudahkan urusan saya untuk menyiapkan kerja rumah…

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:43 pm

      Sama-sama. teruskan usaha anda.

    Atikah Abdullah said:
    December 16, 2011 at 9:51 am

    Assalamualaikum Ckgu Din..sy masih tercari2 bahan komsas Tg3 yang terbaharu…

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:42 pm

      W’salam. Sayapun masih tercari-cari nota itu untuk dimuat naik. Kalau ada sesiapa yang ingin berkongsi bahan, bolehlah e-melkan kepada saya untuk dimuat naik ke dalam laman bahasa. terima kasih.

    zanariahabdol said:
    December 17, 2011 at 10:05 am

    Aslmkm…
    Tahniah dan terima kasih atas daya usaha.
    Tetapi kenapa tiada tema Azfa Hanani dalam nota yang dikeluarkan oleh BPK? Apakah temanya? Tema yang ada dalam nota lengkap fail word agak pelik bunyinya…

    Terima kasih.

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:40 pm

      W,salam. Saya sudah muat naik nota terkini yang mengandungi tema, perwatakan watak utama dan persoalan..

    ZIZYSAHAIRA said:
    December 26, 2011 at 3:13 pm

    thanks….may Allah bless u..only Allah can repay ur effort..moge2 ny manfaat kpd km para pelajar…with the ending,,,,pass with flaying colours…

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:39 pm

      Sama-sama. Cintailah bahasa kita. he..he..

    hafif said:
    January 1, 2012 at 4:32 pm

    izinkan saya memuat turun bahan dari web ini untuk tujuan p&p saya. Terima kasih

    aidil fitri shafee said:
    January 6, 2012 at 9:47 pm

    terima kasih kerana cikgu wujudkan blog ini. terlalu banyak membantu semua pihak. terima kasih banyak-banyak.

    fifi said:
    January 12, 2012 at 8:59 pm

    thank you so much. sangat membantu

    mamat said:
    January 16, 2012 at 1:27 am

    Tahniah, atas usaha Cikgu

    Mohd Mukhlis Muhaimin said:
    January 16, 2012 at 7:15 pm

    Assalamualaikum…saya ingin mengucapkan berbanyak banyak terima kasih atas kesudian cikgu membekalkan n0ta yang amat berguna ini…sem0ga cikgu akan dimurahkan rezeki…Selamat maju jaya !

      lamanbahasa responded:
      January 22, 2012 at 9:53 pm

      W’ salam. Terima kasih. Saya akan cuba buat setakat yang termampu.

    nita110297 said:
    January 20, 2012 at 11:57 am

    sipnopsis novel tingkatan 3 takde ke? tolonglah upload ye..

      lamanbahasa responded:
      January 22, 2012 at 9:58 pm

      sikit masa lagi ya. Sabar..

    nik nusaibah said:
    January 21, 2012 at 11:02 pm

    Assalamualaikum,bley sy thu dr mana sumber yg cg dpt utk dimuatkn dlm bibliografi tugasan krja skolah sy?

    amrillah said:
    January 22, 2012 at 12:13 pm

    nota antologi harga sebuah lukisan ada x??hehehe

    nur iffah said:
    January 22, 2012 at 2:34 pm

    GAYA BAHASA ERTI SEBUAH PENGORBANA APA?saya nak gaya bahasa kerana hendak buat folio!

      lamanbahasa responded:
      January 22, 2012 at 9:56 pm

      Terima kasih. Lebih baik saudari rujuki guru di sekolah. Nota novel ini saya belum muat naik lagi. Terima kasih.

    nik naurah said:
    January 22, 2012 at 9:20 pm

    Salam,,,boleh saya tahu sumber nota komsas dari mana?

      lamanbahasa responded:
      January 22, 2012 at 9:45 pm

      Salam,
      Terima kasih kerana melayari laman bahasa.
      Untuk pengetahuan, nota-nota komsas yang dimuat naik dalam laman bahasa diambil dari Bahagian Perkembangan Kurikulum, Kementerian Pelajaran Malaysia.
      Terima kasih.

    eija said:
    January 22, 2012 at 10:12 pm

    salam.., boleh tanya, keistimewaan watak yang boleh dijadikan teladan dalam novel azfa hanani 2, boleh x kalau ambil nilai…???, same x..??

      lamanbahasa responded:
      January 22, 2012 at 10:25 pm

      Terima kasih,
      Soalan perwatakan berbeza daripada nilai:
      Contoh:
      perwatakan – tabah
      nilai – ketabahan
      persoalan – ketabahan menempuh dugaan hidup
      pengajaran – kita hendaklah tabah menghadapi dugaan hidup
      latar masy – Masy. yg tabah menghadapi dugaan hidup.
      * harap saudari dapat bezakan penggunaan istilah yang betul mengikut soalan.
      terima kasih.

        eija said:
        January 22, 2012 at 11:15 pm

        owh… begitu., contoh tabah- azfa hanani tetap tabah walaupun dimarahi dan dihalau keluar dari rumah tengku murni oleh datin maziah kerana rahsiah penipuannya telah terbongkar..,, begitu ke…??

    zakiah said:
    January 24, 2012 at 2:10 pm

    terima kasih atas nota yang diberi.

      lamanbahasa responded:
      January 24, 2012 at 10:32 pm

      Sama-sama. Itu sahaja yang mampu dikongsikan.

    Aiman said:
    January 24, 2012 at 7:16 pm

    Salam semua nota ini sangat berguna.tetapi nota antologi harga sebuah lukisan tak ade ker???

      lamanbahasa responded:
      January 24, 2012 at 10:28 pm

      Terima kasih. Saya masih belum dapat nota berkenaan dari BPK. Sabar ya.

    shakila said:
    January 24, 2012 at 11:08 pm

    terima kasih kerana nota ini oleh membntu saya dalam p&p

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:30 pm

      Sama-sama. Mudah-mudahan pelajar didikan kita mendapat manfaat.

    Syaz said:
    January 25, 2012 at 11:49 am

    nota untuk komsas tingkatan 3 2012 ada tak? harap ada… saya sgt perlukannya skrg…

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 1:26 pm

      Sabar ya. Saya belum dapat lagi nota lengkap. Saya akan muat naik sebaik sahaja dapat nota lengkap tersebut.

    Joe Cerro said:
    January 25, 2012 at 3:32 pm

    terima kasih kerana ia nota yang di laman bahasa telah membantu saya dalam membuat folio saya.

      lamanbahasa responded:
      January 25, 2012 at 8:41 pm

      Ya, teruskan usaha anda.

    dot said:
    January 26, 2012 at 12:43 pm

    yg tingkatan 1 x de ke?

    Atikah Abdullah said:
    January 26, 2012 at 2:03 pm

    Assalamualaikum saya harap cikgu dapat berikan nota BPK novel Hikmah dan Antologi Kasut Kelopak Jantung..Tq

    normi said:
    January 26, 2012 at 4:01 pm

    salam cikgu,ulasan novel 6:20 dah ada belum?terima kasih atas perkongsian bahan

    wanie said:
    January 26, 2012 at 7:54 pm

    salam .. novel lestari bukit menghijau tak de ke ?

    ruby said:
    January 26, 2012 at 11:37 pm

    i need form 3 novel, 6:20’s notes. when can i get it sir?. yr blog has been very helpful. thnx alot sir

      lamanbahasa responded:
      January 31, 2012 at 10:03 pm

      Novel tingkatan 3 memerlukan masa untuk dimuat naik kerana masih menunggu nota yang boleh diterima pakai. Harap bersabar.

    sisrindu said:
    January 27, 2012 at 10:40 pm

    thankzz.. sangat2 membantu

    leela said:
    January 28, 2012 at 1:05 pm

    boleh tak dapatkan nota rujukan novel melunas rindu….??

    insyirah said:
    January 29, 2012 at 1:33 pm

    Novel tingkatan 3 tak ada ke, harga sebuah lukisan tak de ke? 😦

      lamanbahasa responded:
      January 31, 2012 at 9:58 pm

      Saya masih menunggu nota lengkap yang dikeluarkan oleh BPK.

    lrohaida said:
    February 1, 2012 at 1:52 am

    Salam cikgu, terima kasih byk2 atas perkongsian bahan..terlalu byk membantu p&p saya..Segala jasa baik cikgu hanya Allah yg dpt membalasnya…Tahniah atas usaha cikgu..moga dipermudahkan segala urusan dan berbahagia didunia dan akhirat..amin..

      lamanbahasa responded:
      February 2, 2012 at 12:27 pm

      Terima kasih Cikgu Irohaida, sama-samalah kita membantu antara satu sama lain. Sekiranya kita memudahkan urusan orang lain, insyaAllah, Allah akan permudahkan urusan kita. Amin.

    Hanis Syazana said:
    February 2, 2012 at 6:02 pm

    Semua nota2 nie sangat berguna kpd saya :)) terima kasih

    cikgu diana said:
    February 2, 2012 at 9:48 pm

    terima kasih atas nota ini..dpt membantu sy dlm p&p nanti..

    Atikah Abdullah said:
    February 3, 2012 at 9:15 pm

    As Salam Cikgu Samsudin baru-baru ni terjumpa satu blog yang memuatkan nota komsas Tg.3 ..semua nota itu dikeluarkan oleh BPK..cuba ckgu cari blog ckgu zainuddin…

    izzah said:
    February 3, 2012 at 9:53 pm

    tingkatan 3 tiada pun

      lamanbahasa responded:
      February 5, 2012 at 9:03 pm

      Memang tidak ada lagi.

        amzar said:
        October 15, 2012 at 1:45 pm

        tahniah

        bom said:
        October 15, 2012 at 1:47 pm

        TERBAIK

    apit said:
    February 7, 2012 at 12:15 pm

    (Y)

    nanep said:
    February 7, 2012 at 1:09 pm

    terbaik lah,..thank

    Ave Lya G-j said:
    February 7, 2012 at 2:25 pm

    ada tak nota novel 6:20

    Cikgu Mas said:
    February 8, 2012 at 5:59 pm

    terima kasih untuk nota ini yang sangat membantu saya dalam P&P.

    Cikgu Mas said:
    February 8, 2012 at 6:01 pm

    Semoga usaha Murni cikgu ini akan tertulis sebagai amalan kebajikan.

    noor said:
    February 13, 2012 at 9:16 pm

    saya mula melayari blog sejak tahun lalu apabila diperkenalkan oleh tn hj samat buang.. memang berbaloi.. alhamdulillah guru2 saya juga beri respons yang baik utk blog cg.. insyaAllah.. Tuhan akan memberkati perjalanan kerjaya cg.. terima kasih banyak2 kerana sudi berkongsi ilmu..

    CikguSiti said:
    February 13, 2012 at 10:38 pm

    terima kasih cikgu kerana telah memudahkan saya
    membuat persediaan untuk pnp:) saya guru ‘bidan terjun’ dalam bidang ni..syukurlah ada blog seperti ini. sangat2 memudahkan saya.. terima kasih sekali lagi..:)

    Anuratha said:
    February 14, 2012 at 11:03 am

    Nota Cikgu amat berguna untuk rujukan saya. Saya ingin meminta izin untuk menggunakan nota-nota ini sebagai rujukan untuk pelajar-pelajar saya.

    thanesh said:
    February 14, 2012 at 11:55 pm

    thank you!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    cgu ayu said:
    February 16, 2012 at 11:58 am

    trima ksh tuan…sgt2 membantu diri sy dan murid2..smga dimurahkn rezeki.tq

    naim said:
    February 19, 2012 at 12:59 am

    cikgu komsas harga sebuah lukisan ade tak(drama-cabaran)

    yana said:
    February 22, 2012 at 2:39 pm

    nak tanya tok ting 3 drama cabaran xde ker?

    aiman said:
    February 24, 2012 at 1:05 pm

    mane from 3 nie….

      lamanbahasa responded:
      February 28, 2012 at 7:15 pm

      Sabar separuh daripada iman…cuba cari sumber yang lain dahulu. terima kasih.

    aiman said:
    February 24, 2012 at 1:07 pm

    tlg post persoalan dgn pengajaran blh tak…
    sy keliru lah…

    Awanis said:
    February 29, 2012 at 9:12 pm

    terima kasih kerana membuat nota nie! mudah sy membuat kerja 🙂

    syahir said:
    March 1, 2012 at 11:32 am

    nota prosa tradisional (Dua Geliga Hikmat) dgn cerpen (Pungut Alias zahara Alias Yap Siew Hong ) tk dew kew ..

    le_imannawarah said:
    March 9, 2012 at 12:30 am

    My teacher also use this notes.. Memang bagus nota komsas kat sini.

    Siti Sabirah Mohamad said:
    March 11, 2012 at 4:57 pm

    salam..nota komsas ini amat2 membntu saya..!

    maisarah musa said:
    March 13, 2012 at 9:41 pm

    ASSALAM, NAK TANYA, KENAPA SUSAH SANGAT YE NAK CARI KOMSAS NOVEL 6:20?

    maisarah musa said:
    March 13, 2012 at 9:43 pm

    ASSALAM, NAK TANYA, KENAPA SUSAH SANGAT YE NAK CARI KOMSAS NOVEL 6:20?harap dapat membantu. 🙂

    natasya izzatie said:
    March 15, 2012 at 4:25 pm

    time kasih cikgu ,,
    bahan2 d’atas byk mmbntu saya :))

    pida said:
    April 1, 2012 at 5:16 pm

    novel tingkatan 3 takda ke ?
    6.20.. sy sgt memerlukannya 😦

    abdul maszri said:
    April 3, 2012 at 11:40 am

    bgus laa blog nie ..
    eya mmbantu sy untuk mmahami ap2 pn yg sy tdak pham ..

      sam said:
      April 30, 2012 at 2:20 pm

      ya ker

    abdul maszri said:
    April 3, 2012 at 11:43 am

    hmm ..
    klau sy tk pham .. blog nie bole sy tnya tk ?
    blog nie ade mulut tk ?

      lamanbahasa responded:
      April 4, 2012 at 10:58 pm

      Ishh. musykil sungguh. Demam ke… Jangan marah!

        ratna said:
        April 7, 2012 at 6:10 pm

        Terima kasih cikgu….nota komsas yang sangat baik dan menarik.Mohon share ya..

    atiqah said:
    April 10, 2012 at 12:38 am

    thanks….krana memberi mklumat yg lngkap

    Nauwar Jji said:
    April 11, 2012 at 3:43 pm

    terima kasih yg sangat tinggi kpd cikgu….saye x tau nk carik kat ane lagi bende nie..esok nak antar kat cikgu saye…terima kasih cikgu

    intan_ayu said:
    April 11, 2012 at 5:59 pm

    sy suka blog ni.. tq ckg.

    shafiqah said:
    April 12, 2012 at 6:06 pm

    nota ni amat membantu…terima kasih cikgu…doakan saya utk SPM thun depan ye!! ^^

      lamanbahasa responded:
      April 12, 2012 at 10:24 pm

      Semoga shafiqah berjaya hendaknya…

    Kims Diwa said:
    April 15, 2012 at 2:11 pm

    Blog yang lengkap. Sesuai untuk dijadikan rujukan. Terima kasih kerana memudahkan kerja saya, hehehehe…:-)

    ialh said:
    April 19, 2012 at 11:49 am

    terima kasih atas nota yang diberi

    syahid said:
    April 20, 2012 at 10:42 am

    komsas tingkata satu ade??

    Ben D Wyn said:
    May 1, 2012 at 2:47 pm

    syabas ……..sangat berfaedah dan memudahkan saya mempelajari KOMSAS…terima kasih

    Muhammad Nor Hakim said:
    May 1, 2012 at 7:06 pm

    Terima kasih Cikgu…………

    arif said:
    May 9, 2012 at 5:22 pm

    salam. terima kasih atas nota-nota yang tuan berikan. amat membantu saya. semoga Allah membalas kerja baik tuan ini dengan syurga. teruskan usaha.

    yusan said:
    May 15, 2012 at 8:54 pm

    Salam cikgu tapi cikgu ada tk nota antologi kasut kelopak jantung? terima kaseh bnyk ye

    ilmi taufik said:
    May 31, 2012 at 5:50 pm

    terima kasih ats nota yang diberikan semogga kita ber manfaat

    ruby said:
    June 10, 2012 at 7:45 pm

    sir yr notes has been very helpful. thnx alot sir. but can i know y you don’t have form 1 komsas notes?????

    Jagatish said:
    June 19, 2012 at 12:35 pm

    sir yr notes has been very helpful. thnx alot sir.

    Mohd Fithri Jemari (@MFit3Jemari) said:
    June 20, 2012 at 10:29 am

    salam tuan…mohon kongsi dan mohon dimuat turun bahan yang ada di sini..terima kasih.

    nazri ahmad said:
    June 25, 2012 at 9:25 am

    terima kasih. semoga Allah memberkati usaha tuan, mohon maaf saya print

    WAN HUSAINI said:
    July 1, 2012 at 10:29 pm

    Thanks for your help…SIR…kerjasama anda saya hargai…terima kasih…

    ida said:
    July 2, 2012 at 11:14 pm

    Terima kasih atas perkongsian ilmu ini; sangat membantu…..
    saya dh ter”print” satu nota rujukan komsas tingkatan 2;halalkan ye….

      lamanbahasa responded:
      July 9, 2012 at 11:41 am

      Blog ini untuk anda semua.

    Shida said:
    July 4, 2012 at 11:48 pm

    maaf..saye mengambil beberapa nota komsas tingkatan 2 di sini..minta dihalalkan ye..saya guru baru dan bm bukan opsyen saya, tetapi diminta untuk mengajar bm..jaid, nota ini sangat membantu saya…minta dihalalkan ye encik.

    Nurulhuda said:
    July 16, 2012 at 12:00 am

    Assalamualaikum cikgu . Saya mohon halalkan ilmu yg dikongsi di sini. Sya telah mengambil beberapa nota komsas ting 4 dan 5. Sya guru baru, dan bm bkn opsyen sy. Namun sy dapati blog cikgu byk membantu P&P sya. Semoga Allah memberkati perjalanan hidup cikgu.

      lamanbahasa responded:
      July 18, 2012 at 5:38 pm

      Waalaikummussalam, terus usaha anda itu. Bukan calang-calang org boleh mengajar BM. Tahniah.

    wan said:
    July 18, 2012 at 11:40 am

    As salam… saya nak minta cikgu halalkan nota yang saya ambil di sini. Sangat membantu. Cikgu, ada tak nota komsas tingkatan 1 sumber bpk. kalau ada, boleh tak cikgu kongsi juga disini… Terima kasih

    Razalina said:
    July 18, 2012 at 7:33 pm

    Assalamualaikum….
    Laman yang penuh dengan ilmu-ilmu..Terima aksih saya ucapakan…dan juataan tahniah…Izinkan saya sebagai seorang guru baru menggunakan ilmu-ilmu ini untuk P&P saya…..

    cikgu zura said:
    July 21, 2012 at 10:51 am

    terima kasih ckgu….halalkan bahan2 yang diberi untuk anak2 didik saya….

    Syafiq said:
    July 22, 2012 at 1:54 pm

    Terima Kasih byk2 cikgu.. Banyak membantu saya dengan adanya rujukan ini. Halalkan ilmu yang Cikgu berikan ini. Syafiq Afendi – SMK Tunku Putra, Langkawi.

      lamanbahasa responded:
      July 29, 2012 at 3:15 pm

      Sama-sama. Semoga berjaya Syafiq.

    anis ali said:
    July 24, 2012 at 10:35 pm

    Terima kasih atas nota yang diberikan. Semoga Allah merahmati segala-galanya.

    aque anna said:
    July 29, 2012 at 8:20 pm

    terima kasih sebab saya dapat buat kerja khusus saya.

    Maria said:
    August 2, 2012 at 10:29 pm

    cikgu nota untuk Istana Menanti form 1 takde ye ? 😦

    olimpik said:
    August 5, 2012 at 12:40 pm

    cikgu, ada tak nota novel melunas rindu??

    puan kd said:
    August 6, 2012 at 10:34 am

    terima kasih atas nota yang menarik. Hanya Allah mampu balas jasa baik tuan.

    Alina bt Abdul Rashid said:
    August 9, 2012 at 8:24 am

    Assalamu’alaikum cikgu. Terima kasih atas perkongsian ilmu yang amat bermanfaat untuk semua guru dan pelajar. Allah SWT sahaja yang dapat membalas segala jasa baik cikgu. Semoga cikgu dikurnia umur yang panjang dengan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan sentiasa berada dalam Rahmat Allah..

    Smail Ketang said:
    August 15, 2012 at 12:23 pm

    terima kasih kerana nota-nota komsas yang disediakan…………
    izinkan download untuk digunakan di sekolah……… terima kasih sekali lagi

    syidah azhar said:
    August 20, 2012 at 9:03 am

    assalamualaikum…
    jutaan terima kasih saya ucapkan ats penyediaan nota komsas ini…
    nota ini dapat membantu saya untuk ulangkaji komsas utk trial mggu dpn…

    Abdul Azim said:
    August 26, 2012 at 10:42 pm

    Assalamualaikum.Terima Kasih Cikgu kerana memberi kami untuk memuat turun nota-nota komsas dari laman blog Cikgu.Semoga Allah merahmati segala kebaikkan yang cikgu lakukan.Insya-Allah.

    dayang said:
    August 27, 2012 at 4:17 am

    Terima kasih sangat2. Blog ni sgt bguna. semoga admin sentiasa dirahmati..Amin 🙂

    rosezawina said:
    August 28, 2012 at 2:26 pm

    cikgu nota untuk contoh jawapan novel tak ada ker…

    Daten Farhanadaud said:
    August 28, 2012 at 7:45 pm

    terima kasih cikgu , nota ini amat berguna untuk semua pelajar tingkatan 5 . semoga Allah merahmati cikgu 🙂 saya harap cikgu halalkan semua yang cikgu berikan . Nur farhana daud – SMK Bandar Tasik Selatan , Kuala Lumpur

    abang awe said:
    August 28, 2012 at 9:52 pm

    ambo nak minta izin guno nota kat blog ne..mugo Allah murahke rezki pda tuan punyo blog ne..

    nisa hyunji said:
    September 3, 2012 at 8:44 pm

    terima kasih atas nota2 yg diberi… =)..

    Cikgu Shima said:
    September 8, 2012 at 9:23 am

    terima kasih cikgu…sangat membantu.syukran.

    mashur said:
    September 11, 2012 at 2:09 pm

    Terima kasih cikgu kerana menyediakan blog yang cukup berguna kepada guru dan pelajar ini. Saya doakan agar Allah sentiasa memberikan keberkatan dalam kehidupan cikgu dan keluarga. Izinkan kami menggunakannya dalam p&p.

    shamsul saad said:
    September 17, 2012 at 1:43 pm

    Terima kasih banyak2..semoga Allah memberkati usaha Tuan

    najihah said:
    October 15, 2012 at 1:49 pm

    ku

    ikmal shah said:
    October 15, 2012 at 1:50 pm

    muka cikgu mcm cik ralit

      lamanbahasa responded:
      October 15, 2012 at 5:45 pm

      Cik ralit mana pulak?

    syamira said:
    October 16, 2012 at 11:23 am

    thank you yew ckgu

    Vimalesheni Kunasegaran said:
    November 3, 2012 at 12:09 pm

    terima kasih banyak banyak cikgu… laman ni membantu sangat especially masa spm around d corner je.. 🙂

    sybdxsempOi said:
    November 12, 2012 at 10:51 pm

    thanks .
    sy cOpy nym

    izz said:
    November 13, 2012 at 7:39 pm

    terima kasih ckgu…laman ini sangat membantu saya untuk membuat folio BM ting.2…arigato gozaimasu

    Zatiy said:
    November 25, 2012 at 8:24 pm

    yahooooooooo.
    masehhhhh sgt sgt 😀
    law tak de cikgu, mati saya tak siap folio. haha.
    masehh sekali lagy. 🙂

    Ayuni Liyana said:
    November 27, 2012 at 8:40 pm

    Terima kasih cikgu dengan nota yg sgt berguna nie . sy minta izin nk muat turun ye . harap cikgu dimurahkan rezeki . Ayuni Liyana – SMS Faris Petra Kelantan 😀

    _-ANONYMOUS_HACKER-_ said:
    December 12, 2012 at 2:16 pm

    Terima kasih banyak banyak kerana banyak membantu menyelesaikan masalah dalam tugasan saya yang banyak .Semoga Allah memberkati-Mu.

    Fieyka_HappyAlwayz said:
    December 15, 2012 at 4:21 pm

    Terima Kasih sangat-sangat. nota nie memang membantu saya. Sangat Ringkas dan mudah difahami. Apa lagi bila stress. boleh rehat sebentar sambil baca cerita lawak. kelakar sangat. sampai pecah perut.

    aimnazri said:
    December 21, 2012 at 10:32 am

    Assalam cikgu Shamsudin. Berbaloi pagi jumaat ni semak laman cikgu. Mintak kebenaran ambil bahan untuk kegunaan mendidik anak-anak murid sebagai persediaan tahun 2013. Terima kasih daun keladi.

    Akmal said:
    December 23, 2012 at 11:35 am

    Terima kasih atas nota2 yang diberi. Membri bnyk manfaat kepada para pelajar.
    Mohon muat turun . Terima kasih banyak2

    nur shazleen said:
    December 29, 2012 at 7:11 pm

    Terima kasih atas nota-nota ini. sangat membantu.

    princess gieyhah said:
    January 2, 2013 at 4:09 pm

    terima kaseh atas mklumat yg diberi ,,semoga saya brjaya . . 🙂

    nobody know me said:
    January 4, 2013 at 11:44 pm

    buat mcm isi kndungan ting.3

    fadieyl adeyl said:
    January 5, 2013 at 10:33 pm

    tuan boleh tak tuan muat turun rinkasa cempaka putih untukmu bab demi bab

    siti said:
    January 7, 2013 at 9:24 am

    mohon copy nota cikgu.. terima kasih..

    asyraf said:
    January 10, 2013 at 5:07 pm

    terima kasih , sebelum ni saya cari dekat google untuk komsas ting. 2 semua tempat tak ada ,,,, saya pon dh pening kepala ,, sebab cikgu suruh saya dan rakan – rakan mencari maksud dn lain – lain … saya terjumpa laman ni mase dkt dkt saya nk tutup kumputer ni …. jadi terima kasih banyak – banyak …

    siti aminah said:
    January 11, 2013 at 2:11 pm

    terima kasih kerana sudi berkongsi.. bahan-bahan yang dipaparkan banyak membantu saya.. terima kasih..moga Allah memberikan keberkatan buat anda

    nurul natasha said:
    January 14, 2013 at 10:07 pm

    thanks a lot cikgu.Walaupun cikgu tak mengajar saya namun bahan yang cikgu kongsikan banyak membantu saya menyiapkan kerja sekolah 😀

    cikgu deen said:
    January 17, 2013 at 8:15 am

    Alhamdulillah..tika menelusuri laluan sebagai seorang pendidik, ketemu laman seperti ini umpama menemui lantera penyuluh kegelapan dalam perjalanan ini..terima kasih dan saya mohon untuk gunakan bahan-bahan di sini untuk membantu saya dalam pengajaran dan pembelajaran…

    ponny said:
    January 18, 2013 at 7:47 pm

    terima kasih! nota ini sangat berguna untuk saya. 🙂

    AIN said:
    January 24, 2013 at 3:07 pm

    TERIMA KASIH!!! blog ini banyak membantu… doakan saya umtuk PMR

    Nurul Asyikin Sykin said:
    January 28, 2013 at 7:15 am

    Assalam cikgu ,saya nk tnye ada tak nota dari bab ke bab .,mcm nota dari bab 1 -bab 33 ???

    Maru Malu said:
    January 29, 2013 at 7:25 pm

    Hey hey.. aku nak tanya.. kenapa tak ada novel Melusan Rindu (tingkatan4) !!!!

    jeffri said:
    February 3, 2013 at 6:02 pm

    terima kasih banyak-banyak. bahan2 ini banyak membantu

    jeffri said:
    February 3, 2013 at 6:11 pm

    Cikgu, nak tanya sikit. Tema Azfa Hanani mengikut BPK ialah penyamaran atau pengorbanan?
    Sebabnya sy lihat buku komsas terbaharu Sasbadi 2013 tukar kpd pengorbanan pula. yang mana satukah yang betul? harap dapat kongsi. Terima kasih

      lamanbahasa responded:
      February 4, 2013 at 10:39 pm

      Terima kasih Jefri. Setakat yang saya tahu, kita masih berpegang kpd nota2 BPK walaupun nota tersebut tidak begitu baik. Sama2 kita berharap agar BPK memurnikan semula nota2 itu agar tdk wujud sebarang kekeliruan. Tkasih.

        jeffri said:
        February 5, 2013 at 3:03 pm

        Jadi, tema Azfa Hanani mengikut BPK ialah penyamaran atau pengorbanan? Terima kasih cikgu.

    siti said:
    February 10, 2013 at 3:30 pm

    mohon kongsi ilmu

    rfd said:
    February 10, 2013 at 9:35 pm

    TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK, CIKGU. NOTA-NOTA CIKGU BANYAK MEMBANTU SAYA

    fatin raihanah said:
    February 17, 2013 at 12:07 pm

    assalamualaikum cikgu. saya nak tanye, cikgu ade tak PENERANGAN KOMSAS ? saya perlukan nota tersebut untuk saya selesaikan folio saya. mohon cikgu bagi dengan segera ye cikgu. terima kasih 🙂

      lamanbahasa responded:
      February 24, 2013 at 7:28 am

      Waalaikummussalam.. terima kssih fatin.. cikgu tak faham soalan tu.

    jeffri said:
    February 17, 2013 at 1:39 pm

    Cikgu, tema Azfa Hanani mengikut BPK ialah penyamaran atau pengorbanan? Terima kasih cikgu.

    NUR HIDAYAH ISMAIL said:
    March 17, 2013 at 9:08 pm

    Cikgu, laman ini amat bermanfaat kepada saya. Laman ini juga banyak membantu saya untuk membuat persembahan powerpoint saya di kelas. Terima kasih atas segala pengorbanan dalam membantu memudahkan pengajaran KOMSAS di kelas.

    Amirul Hilmi said:
    March 22, 2013 at 12:28 pm

    Salam cikgu terima kasih bahan2 cikgu banyak membatu saya semoga cikgu terus sihat dan sentiasa dirahmati ILAHI amin ..

    anani yasuda said:
    March 26, 2013 at 9:38 am

    Assalam…terima kasih kerana memudahkan pemahaman dan penguasaan saya dalam Komsas. Terima kasih daun keladi juga kerana saya dan anak-anak didik saya telah dapat memanfaatkan bahan dan maklumat yang ada dalam blog saudara.

    Cikgu Rosmah said:
    April 2, 2013 at 2:14 pm

    Salam… Cikgu bahan-bahan cikgu daripada BPK (nota KOMSAS) sangat membantu saya…

    izzah said:
    April 18, 2013 at 7:59 am

    wow… pembelajaran yang mudah.

    01 said:
    May 6, 2013 at 10:03 pm

    Cikgu, adakah cikgu ada nota BPK novel konserto terakhir?

    Anis Ilyana Rabbana said:
    May 10, 2013 at 7:45 pm

    Assalamualaikum cikgu….terima kasih kerana menyediakan nota2 yang pasti akn cukup berguna buat semua pelajar….Semoga Allah sahaja yang akan membalas segala kebaikan cikgu..Insha Allah ^_^

    sangeetah said:
    May 11, 2013 at 10:14 pm

    the gred nota thank you sir…….

    zuraini said:
    July 2, 2013 at 9:22 pm

    Assalamulaikum cikgu.Saya mohon share bahan-bahan komsas untuk membantu saya dalam p&p komsas.Terima kasih.

    Sh Rafidah Sy Mohammad said:
    July 11, 2013 at 5:33 am

    Assalammualaikum ckgu Samsudin…ckgu ada nota novel Melunas Rindu Tingkatan 4 daripada bpk?

    Cikgu Dett said:
    July 18, 2013 at 8:31 am

    Assalamualaikum cikgu . Saya mohon halalkan ilmu yg dikongsi di sini. Saya telah mengambil beberapa nota komsas ting 4 dan 5. Blog cikgu byk membantu P&P saya. Semoga Allah memberkati perjalanan hidup cikgu.

    Aziey said:
    July 22, 2013 at 12:54 pm

    Assalam , boleh sediakan nota novel Melunas Rindu ?
    🙂

    amirah said:
    July 22, 2013 at 12:56 pm

    salam tuan, nota rujukan utk novel melunas rindu ada x ?

    Ana An-Nur Nabihah said:
    July 27, 2013 at 4:01 pm

    Untuk form1 punya tak ada ker??? Please cikgu, adakan…

    azierdk said:
    September 10, 2013 at 5:42 pm

    Terima kasih cikgu !!!

    Aisyah said:
    September 13, 2013 at 2:46 pm

    Assalamualaikum…Mohon izin dan halalkan ilmu ini untuk dikongsikan bersama pelajar-pelajar saya..

    hidayah said:
    September 19, 2013 at 2:12 pm

    sangat menarik minat pelajar

    karelfoo said:
    October 9, 2013 at 8:04 pm

    Assalamualaikum,
    saya mohon bertanya kata tugas di bawah yang manakah betul..
    Berapakah harga buah epal ini?
    Berapa hargakah buah epal ini?
    Boleh cikgu jelaskan penggunaan -kah dalam ayat di atas?
    terima kasih cikgu..

    zikril said:
    November 15, 2013 at 10:49 pm

    terima kasih bnyk – bnyk

    nur izwannie said:
    November 17, 2013 at 6:15 pm

    assalamualaikum..
    terima kasih kepada lamansesawang kerana create blog ini..
    membantu sedikit sebanyak kepada saya yang ingin melangkah ke ting 5 pd thun 2014…
    arigato

    zilaothman said:
    December 10, 2013 at 10:51 am

    Assalamualaikum…
    Tahniah dan terima kasih..
    semoga Allah memberikan sebaik-baik balasan kepadamu guru…

    min ying said:
    December 13, 2013 at 10:42 pm

    cikgu, saya nak tanye ada ke tak nota untuk novel konserto terakhir?

    syahmi mon said:
    January 7, 2014 at 5:57 pm

    As slm… mohon izin untuk dikongsikan bersama anak pelajar, terima kasih kerana membantu

    Vigneswary said:
    January 15, 2014 at 7:17 pm

    Blog yang amat berguna. Terimah Kasih

    Siti Kamariah Pakih said:
    January 18, 2014 at 10:06 pm

    tq..ia sangat mambantu. w/pun saya guru sejarah tetapi sy membacanya..menarik..

    Sue Hannah De'Cekna said:
    January 24, 2014 at 6:28 pm

    Blog nie bagus sangat… sangat membantu dlm pembelajaran saya… pelajar SMK BELURAN II

    Azrina said:
    January 30, 2014 at 8:46 am

    Salam.saya seorang pelajar ting 5. Minta izin untk djadikan rujukan dlm folio

    Fred said:
    January 31, 2014 at 10:05 pm

    mohon izin utk mminta nota2 ni ye..terima ksh..

    Nur Aliah Izzah said:
    February 4, 2014 at 11:46 pm

    Untuk komsas novel konserto terakhir tak ada ke ? 🙂 terima kasih untuk nota antologi amat membantu

      lamanbahasa responded:
      February 8, 2014 at 10:47 pm

      Ha’ah, tak ada la.

        lamanbahasa responded:
        March 10, 2014 at 12:27 pm

        Nota Konserto Terakhir sudah dimasukkan dalam blog ini.

    Mim said:
    February 25, 2014 at 9:34 pm

    . Minta izin muat turun dan minta halalkan.Terima kasih

    Saleha Albar said:
    March 3, 2014 at 1:37 pm

    terima kasih ,cikgu :)Bahan KOMSAS cikgu sangat membantu saya dan rakan-rakan!

    zue said:
    March 14, 2014 at 11:08 am

    thanks a lot.. sangat berguna

    nanthiine nair said:
    April 23, 2014 at 9:13 pm

    this is really a very helpful blog 🙂 thank you so much sir.

    Cikgu Is said:
    July 20, 2014 at 1:21 pm

    Salam cikgu… nota yang sedia ada amatlah bermakna buat saya dan pelajar, mohon izin untuk nota seterusnya (f3 dan f2).

    raihana said:
    August 7, 2014 at 3:52 pm

    Terima..kasih. Mohon izin berkongsi ilmu

    Stillness Seeker said:
    August 13, 2014 at 8:47 am

    TERIMA KASIH BANYAK2 CIKGU SEMOGA ALLAH MERAHMATI CIKGU SERTA MEMUDAHKAN SETIAP URUSAN CIKGU 🙂

    Cikgu Azam said:
    August 24, 2014 at 11:05 am

    Assalamualaikum cikgu . Saya mohon halalkan ilmu yang dikongsi di sini. Saya telah mengambil nota-nota komsas yang ada di dalam blog ini . Blog cikgu banyak membantu P&P saya dan pelajar-pelajar saya. Semoga Allah memberkati perjalanan hidup cikgu.

    athirah said:
    September 29, 2014 at 8:56 pm

    sangat bermakna buat saya..
    doakan saya menjawab periksa lulus..
    30.9.2014…aminnn ya rabbal alamin…

    athirah said:
    September 29, 2014 at 9:01 pm

    🙂

    Maizla IZma said:
    October 22, 2014 at 7:09 pm

    nk tanya dalam nota yg di download tu pemikiran tu sebenarnya tema kan??

    zurita said:
    December 24, 2014 at 12:23 pm

    terima kasih banyak-banyak….nota-nota banyak membantu saya untuk pdp

    BASRI said:
    January 19, 2015 at 3:46 pm

    Assalamualaikum Cikgu, Terima kasih segala maklumat yang diberi. Dapat juga membantu anak saya yang akan menduduki PT3 tahun 2015. Moga anak saya dapat menggunakan bahan ini sebagai rujukan.
    Terima kasih, Cikgu.
    Jasamu dikenang selamanya.

    siti said:
    February 3, 2015 at 8:33 am

    as assalam cikgu
    saya banyak ambil bahan pengajaran daripada blog cikgu
    terima kasih kerana sudi berkongsi.

    Anuar bin Daud said:
    March 9, 2015 at 6:40 pm

    Assalamualaikum. Bahan-bahan yang terdapat dalam kolum ini amat bermanfaat untuk PdP BM tingkatan 2 khusus untuk Komsas. Saya minta izin menggunakannya. Mudah2an Allah merahmati cikgu. Wassalam

    raimi said:
    March 26, 2015 at 3:22 pm

    tkde pon prosa tradisional kepimpinan melalui teladan. tingkatan 4 2015 punye

    intan isahak said:
    July 23, 2015 at 8:19 am

    blog ini sangat membantu saya untuk mengajar subjek bm…terima kasih banyak2..

    Mr miao said:
    August 3, 2015 at 11:18 pm

    terima kasih, skrg cikgu tak akan marah saya lagi

    Nana said:
    September 15, 2015 at 6:52 am

    Salam cikgu, saya minta izin untuk menggunakan bahan mengajar ini. Bagi saya ia sangat membantu untuk saya mengajar subjek BM

    Natasya said:
    October 31, 2015 at 9:48 am

    thank you for sharing 😉

    amirul irhamz said:
    December 16, 2015 at 11:45 am

    cikgu, bila komsas novel tingkatan 2 jejak monpus nak keluar. sye kene buat kerja skolah sikit pasal noveel ini

    Fatin Norizzati said:
    January 8, 2016 at 1:38 pm

    Assalam cg,nak tanya nota untuk komsas ting 5 2016 tak ada lagi ke?nota komsas sejadah rindu..blog cg amat membantu kami smua..terima kasih

    Gomathy Ndarajan said:
    January 11, 2016 at 9:35 am

    Apakah maksud
    1) Metafora
    2) Aliterasi
    3) Hiperbola
    4) Perfolifikasi
    5) Asonansi
    6) Simile
    7) Sinkope

    Kdf_syahmi said:
    January 11, 2016 at 8:44 pm

    Cikgu. Nk mintak cg upload ulasan antologi komsas dan novel tingkatan 5 2016 iaitu Bimasakti Menari dan Sejadah Rindu. Tq

    zayn said:
    January 17, 2016 at 8:23 pm

    assalamualaikum cikgu. cikgu boleh senaraikan teknik plot cerpen Cinta Ahmad Mutawakkil. serba sedikit saya boleh memahami cerpen tersebut setelah membaca blog cikgu. terima kasih

    zayn said:
    January 17, 2016 at 8:28 pm

    assalamualaikum cikgu. boleh senaraikan teknik plot cerpen CInta Ahmad Mutawakkil. serba sekidit saya memafahami cerpen tersebut setelah membaca dari blog cikgu. terima kasih

    MoHAMAD AIZUDDIN SHUHAMI said:
    January 17, 2016 at 9:30 pm

    Salam. Kenapa tajuk yang wujud dalam nota Antologi Baik Budi, Indah Bahasa berbeza tajuknya dalam buku teks KOMSAS?

    suhaimi shoib said:
    January 17, 2016 at 11:36 pm

    terima kasih…saya mohon kongsi bahan dalam blog ini…dari smk clifford KK

    nor arison said:
    January 19, 2016 at 12:49 pm

    Assalam…saya mohon kongsi bahan dari blog ni…sangat menarik dan memudahkan dalam Pdp saya..terima kasih

    zh said:
    January 21, 2016 at 1:42 pm

    terimakasih banyak2 cikgu atas perkongsian yg sgt bermakna ni,,,sangat mudah + menarik..sy mohon kongsi bahan ni ye..semoga usaha cikgu mendapat ganjaran dr Allah..terima kasih=)

    yatz said:
    January 21, 2016 at 5:10 pm

    teknik plot dlm novel songket berbenang emas xde ke ?

    Cikgu rosma said:
    January 28, 2016 at 9:58 pm

    Saya baru buka blog cikgu ini. Alhmdlh saya dah jumpa blog terbaik untuk saya mengajar komsas

    puteri said:
    February 2, 2016 at 11:57 pm

    assalamualaikum cikgu. terima kasih atas perkongsian ilmu di blog cikgu ini. moga Allah meredhai cikgu, Insya Allah.

    Wa said:
    February 5, 2016 at 4:19 pm

    Terima kasih..Ia sangat membantu..

    Suhaily said:
    February 14, 2016 at 1:00 pm

    Kalaulah saya search blog ni dulu, mesti sy dpt habiskan keje saya yang setinggi dek gunung ini. Btw, saya ucapkan tq kepada pengasas blog ni. Muah cikett

    Maz Mohd said:
    February 15, 2016 at 12:50 pm

    Assalamualaikum Tuan, saya mohon bahan dari sini untuk PdP….mohon halalkan. Semoga Allah swt balas kebaikan Tuan nanti…..tqvm

    sakinah said:
    February 16, 2016 at 1:03 pm

    assalamualaikum cikgu..
    nota bpk komsas baharu spt antologi sejadah rindu belum lengkap sepenuhya ke?
    adakah boleh kta mggunakan buku rujukan yg ada di pasaran untuk mengajar murid2?

    epu said:
    February 16, 2016 at 2:07 pm

    salam cg. boleh x share full nota creepy hipertensi

    epu said:
    February 16, 2016 at 2:08 pm

    cg blh x share nota full hypertension

    jari14 said:
    February 27, 2016 at 11:33 am

    Assalamualaikum..tahniah dan syabas serta terima kasih yang tidak terhingga atas usaha cikgu yang sangat memudahkan urusan kami.. mohon diredakan ilmu yang kami peroleh dari blog cikgu ini.. mudah-mudahan cikgu sekeluarga sentiasa dirahmati dunia & akhirat. amin

      lamanbahasa responded:
      March 2, 2016 at 7:39 am

      Waalaikummussalam. Mudah-mudahan.

    Cgu Aini said:
    March 1, 2016 at 4:48 pm

    Terima kasih

    Lee Seng Xuan said:
    March 3, 2016 at 9:47 pm

    Pada pendapat anda,apakah kesan-kesan terhadap masyarakat sekiranya rakyat mengamalkan sikap bersatu padu di negara kita?

    f said:
    March 7, 2016 at 10:35 am

    assalamualaikum……terima kasih kepada cikgu atas nota-nota komsas yang amat berguna….saya mohon kebenaran dan keredhaan cikgu untuk menggunakan nota cikgu….semoga cikgu dirahmati selalu…terima kasih

    tutortuisyen said:
    March 15, 2016 at 1:47 pm

    SALAM CIKGU, TERIMA KASIH TAK TERHINGGA ATAS SEMUA KOMPILASI NOTA KOMSAS SPM. SAYA TUTOR TUISYEN BARU, AMAT MEMERLUKAN NOTA BUAT RUJUKAN PARA PELAJAR. SEMOGA CIKGU SENTIASA SALAM KEADAAN SIHAT SEJAHTERA DAN DIMURAHKAN REZEKI. AMINN.

    aiyiehue said:
    March 17, 2016 at 10:12 pm

    cerpen hanya sampai persoalan sahaja?

    haryati said:
    April 1, 2016 at 9:47 pm

    Assalamualaikum, mohon kongsi bahan ini ye cikgu. Terima kasih, moga cikgu sekeluarga dirahmati

    izzati said:
    April 6, 2016 at 10:13 pm

    Terima kasih banyak-banyak! Amat membantu! Moga dirahmati Allah SWT!

    aishahsakinahas said:
    May 10, 2016 at 4:01 pm

    mohon share…terima kasih..smg sentiasa dirahmati Allah swt

    um said:
    June 24, 2016 at 7:33 am

    Terima kasih cikgu…blog yang cukup bermanfaat untuk guru dan pelajar. mohon keizinan menggunakan bahan yang cikgu sediakan.

    engku_Arif said:
    July 18, 2016 at 9:38 am

    Terima kasih banyak Cikgu Samsudin…..

    farah said:
    August 10, 2016 at 1:58 pm

    terima kasih cikgu…moga cikgu mendapat pahala

    WAN SURYANA said:
    August 14, 2016 at 8:48 pm

    Salam cikgu ..mohon kongsi bahan rujukan yang sangat bermanfaat ini untuk kegunaan saya dan anak-anak didik saya..semoga usaha murni cikgu ini akan sentiasa dirahmati oleh-Nya..amin..
    terima kasih cikgu.

    mimi said:
    August 21, 2016 at 5:36 am

    Terima kasih atas perkongsian nota-nota…. sy mohon untuk ambik sbg rujukan..semoga Allah membalas budi baik cikgu.

    intan said:
    September 15, 2016 at 1:17 pm

    mohon share cikgu, terima kasih ye…semoga dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah SWT.

    indah said:
    September 15, 2016 at 1:24 pm

    mohon share cikgu…terima kasih..semoga dimurahkan rezeki dan diberkati Allah SWT

    DANIAL “DANNY” IMAN said:
    October 9, 2016 at 3:06 pm

    form 4 nanti semangatlah belajar pasal novel leftenan adnan wira bangsa

    Sofiya Khalil said:
    November 5, 2016 at 4:15 pm

    Terima kasih banyak-banyak…nota yg padat dan sangat membatu saya..thanks cikgu 🙂 🙂

    Jambang said:
    November 6, 2016 at 6:04 pm

    terbaik.
    SMK BRP the best

    AxDxL said:
    December 8, 2016 at 9:34 am

    cikgu .. kalau yg bima skati menari tu .. x de nota lengkap ke cikgu ??

    Aaron Aziz said:
    December 24, 2016 at 10:49 am

    Walaupun saya pelakon tp saya juga mahu belajar…anyway thx nii nmbor telefon saya 0135945984….bye

    SangMusafir said:
    January 8, 2017 at 8:33 pm

    Assalamualaikum,Cikgu.
    Saya MOHON Cikgu halalkan ilmu mutiara hadis yang saya snip.
    Syukran Jazeelan.
    🙂

    SangMusafir said:
    January 8, 2017 at 8:36 pm

    Assalamualaikum,Cikgu.@bpjsp04@yahoo.com
    Saya MOHON Cikgu halalkan ilmu mutiara hadis yang saya snip.
    Syukran Jazeelan.🙂

    muhd fiqrul said:
    February 5, 2017 at 8:45 pm

    tq byk2 cgu kerana dh bntu sye dgn nota lengkap..maaf sye copy tk rujukan bab sye calon persendirian thn ni.tq byk2 cgu.

    Puisi Pengorbanan Ibu Untuk Anak | Kata-Kata Bijak page said:
    February 18, 2017 at 11:06 am

    […] tingkatan 1 (nota bpk) antologi : nota komsas t1 komsas tingkatan 2: nota bpk: jejak monpus meniti. KOMSAS Laman bahasa melayu spm: contoh karangan terbaik pelajar, Laman bahasa melayu dibina kemudahan […]

    […] tingkatan 1 (nota bpk) antologi : nota komsas t1 komsas tingkatan 2: nota bpk: jejak monpus meniti. KOMSAS 34 provinsi indonesia lengkap pakaian, tarian, Laskar pelangi anak bangsa: 34 provinsi indonesia […]

    nurul said:
    August 22, 2017 at 8:08 am

    saya share bahan ye..terima kasih

    Ann said:
    September 5, 2017 at 2:12 am

    Terima kasih banyak2 cikgu.
    Anak saya pasti gembira dengan nota ini.

    NORAZALI BIN MAHMUD said:
    September 9, 2017 at 2:59 pm

    Terima kasih cikgu, atas perkongsian ilmu.
    Merujuk kepada sumber BPK yang cikgu nyatakan dalam KOMSAS.
    di manakah boleh saya rujuk atau mendapatkan sumber daripada web BPK sendiri.
    Hal ini kerana saya ingin mendapatkan sumber yang sebenar untuk dijadikan bibliografi.
    Terima kasih cikgu

    Dorfi said:
    November 7, 2017 at 10:31 am

    Selamat pagi cikgu, saya rasa bersukacita kerana menemui laman yang sangat bermanfaat ini. Semoga Cikgu konsisten dalam memuat naik bahan-bahan perkongsian. Terima kasih cikgu.

    ariff hilman said:
    November 30, 2017 at 4:14 pm

    assalamualaikum cikgu,boleh saya minta kebenaran untuk dapatkan nota lengkap bagi novel Bima Sakti Menari?

    faqihah said:
    December 5, 2017 at 12:18 pm

    As’slm blh sye tny??? Novel chot tingkatan 3 xde ke??? Tq

    raihana said:
    December 14, 2017 at 3:34 pm

    kenapa takde sinpsis setiap bab novel chot tingkatan tiga??

    mia zara said:
    February 3, 2018 at 10:26 pm

    terima kasih untuk nota yang lengkap dan padat
    dan ia amat membantu utk saya menduduki peperikasaan atau ulang kaji pelajaran

    Izzat Firdaus said:
    November 12, 2018 at 9:08 pm

    Terima kasih untuk nota komsas,sangat membantu.

    Quennie Ng said:
    February 16, 2019 at 7:30 pm

    ada tak nota lengkap utk novel silir daksina tingkatan 5?

    Cikgu Suhana said:
    April 20, 2020 at 9:42 am

    Assalamuallaikum, cikgu. tiada penambahbaikan bahagian antologi baik budi indah bahasa tingkatan 2? sebab rasanya cerpen yang dibincangkan tidak sama seperti yang ada pada blok tuan…

Leave a Reply to abang awe Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s